Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w naszej witrynie. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które zostały im przekazane przez użytkownika lub które zostały zebrane w trakcie korzystania przez użytkownika z usług.
więcej szczegółów
✖
Pliki cookie to małe pliki tekstowe używane przez witryny internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkowników. Zgodnie z prawem możemy przechowywać pliki cookie na urządzeniu użytkownika, jeśli są one niezbędne do działania tej witryny. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie wymagana jest zgoda użytkownika. Ta witryna wykorzystuje różne rodzaje plików cookie. Użytkownik może w każdej chwili zmienić lub wycofać swoją zgodę, korzystając z oświadczenia o plikach cookie w naszej witrynie internetowej. Więcej informacji o tym, kim jesteśmy, jak można się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe, można znaleźć w naszej polityce prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.rapool.pl
Pliki cookie firmy Google, wykorzystywane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
Rzepak dba o glebę obok plonu nasion dostarcza także 600 kg próchnicy. Zapewnia tym samym zrównoważoną żyzność gleby. Ponadto uprawa rzepaku ma działanie spowalniające zmiany klimatyczne, łan ma zdolność wiązania 1700 kg C/ha.
Z 2-3 kg nasion wysiewanych pomiędzy połową sierpnia a początkiem września w ciągu sezonu wegetacyjnego rzepak tworzy imponującą biomasę na poziomie 10-20 ton/ha. Ponadto dobrze rozwinięte rośliny potrafią skumulować ponad 100 kg azotu/ha tym samym zapobiegając jego stratom.
Rzepak to idealna roślina przedplonowa, zwiększa potencjał plonu pszenicy o 800 kg czyli o 10%. Jest to około 941 bochenków chleba więcej z hektara. Wystarcza to 10 osobom na rok.
1 hektar żółto kwitnącego pola rzepaku produkuję 36 kg pyłku i 144 kg nektaru, z którego pszczoły produkują 100 kg znakomitego miodu rzepakowego. Jest to ilość jaką w ciągu roku zużywa 88 osób.
Produkcja rzepaku uzupełnia dostawy białka wolnego od GMO w Europie. Z 1 ha rzepaku można wykarmić 3 krowy przez rok, które dostarczą 24 000 litrów mleka. Jest to taka ilość jaką w ciągu roku potrzebuję około 461 osób.
Średni plon rzepaku 3 500 kg dostarcza. 1600 litrów oleju rzepakowego oraz 2 300 kg wysokiej jakości śruty rzepakowej, która jest cenną paszą białkową wolną od GMO.