Mak polny (Papaver rhoeas L.)

Opis rośliny – Rośliny osiągają wysokość 20–60 cm, maksymalnie 100 cm. Są owłosione, słabo rozkrzewione, dominują pędy kwiatowe z charakterystyczną czerwoną koroną.

Roślina dorosła – Łodyga słabo rozgałęziona, liście owłosione, pojedynczo lub podwójnie pierzastodzielne o odcinkach wydłużonych, lancetowatych, brzegi liści ząbkowane, górne siedzące. Cała roślina sinozielona. Korona czteropłatkowa, poszczególne płatki wolne, okrągławe, średnicy 4–5 cm, jaskrawoczerwone z czarną plamką u nasady. Szypułki kwiatowe pokryte długimi odstającymi włoskami. Pręciki szydłowate. Owocem jest torebka (makówka), naga, okrągława lub odwrotnie jajowata, lekko wydłużona i przykryta wypukłym wieczkiem o 8–14 promieniach. Nasiona nerkowate, o powierzchni siateczkowatej, barwy od jasno- do ciemnobrunatnej. Korzeń palowy z drobnymi korzeniami bocznymi.

Rozwój

Roślina jara, bardzo często zimująca, siewki pojawiają się późną wiosną oraz bardzo licznie jesienią. Pyłek z kwiatów zbierają pszczoły, trzmiele, niektóre muchówki i chrząszcze. Nasiona roznosi wiatr. Należy do gatunków, które bardzo dobrze kiełkują na świetle. Jedna roślina może wydać od kilku do 800 000 nasion, średnio 10 000–20 000.