Przyroda obudziła się do życia. Rzepak rozpoczął intensywny wzrost.
Aby osiągnąć określoną fazę rozwojową rzepak powinien skumulować ściśle określoną sumę temperatur efektywnych (suma średnich temperatur dobowych), a wygląda to następująco:
- 900oC-dni - początek wydłużania pędu, (rozeta)
- 1050oC-dni – pęd 20 cm
- 1080oC-dni - „zielony pąk” na pędzie głównym, pąki kwiatowe widoczne z góry
- 1150oC-dni -„zielony pąk” na pędach bocznych, paki kwiatowe widoczne z góry
- 1200oC-dni -„żółty pąk”, widoczne pierwsze płatki w pąkach pędu głównego
- 1450oC-dni - pełnia kwitnienia: otwartych 50% kwiatów w kwiatostanie
- 1600oC-dni - pojedyncze rośliny kończą kwitnienie – dokwitanie
- 1600oC-2100oC-dni - formowanie i rozwój łuszczyn
- 2400oC-dni - dojrzałość pełna (nasiona we wszystkich prawie łuszczynach brązowoczarne i twarde)
W bieżącym sezonie wegetacyjnym najprawdopodobniej największym zagrożeniem będzie niewystarczająca ilość wody. Już teraz na polach widać niedobory wilgoci, szczególnie obserwujemy to w gospodarstwach, które wykonują siewy roślin jarych. Jak wynika z obserwacji, rzepak ozimy ma bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy i powinien poradzić sobie z okresowymi suszami. Należy zwrócić uwagę, że w takich warunkach najlepiej poradzą sobie odmiany średniowcześnie dojrzewające, a takie właśnie proponuje hodowla Rapool.