Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w naszej witrynie. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom z branży mediów społecznościowych, reklamy i analizy. Nasi partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi danymi, które zostały im przekazane przez użytkownika lub które zostały zebrane w trakcie korzystania przez użytkownika z usług.
więcej szczegółów
✖
Pliki cookie to małe pliki tekstowe używane przez witryny internetowe w celu usprawnienia obsługi użytkowników. Zgodnie z prawem możemy przechowywać pliki cookie na urządzeniu użytkownika, jeśli są one niezbędne do działania tej witryny. W przypadku wszystkich innych typów plików cookie wymagana jest zgoda użytkownika. Ta witryna wykorzystuje różne rodzaje plików cookie. Użytkownik może w każdej chwili zmienić lub wycofać swoją zgodę, korzystając z oświadczenia o plikach cookie w naszej witrynie internetowej. Więcej informacji o tym, kim jesteśmy, jak można się z nami skontaktować i jak przetwarzamy dane osobowe, można znaleźć w naszej polityce prywatności. Twoja zgoda dotyczy następującej domeny: www.rapool.pl
Pliki cookie firmy Google, wykorzystywane do analizy strony internetowej. Zawierają one ogólne dane statystyczne dotyczące sposobu korzystania z witryny przez odwiedzających.
W wielu krajach wykorzystuje się skalę BBCH do identyfikacji faz fitofenologicznych roślin uprawnych. Została ona opracowana dla wielu gatunków roślin jedno- i dwuliściennych.
Przedplon
Najlepszymi przedplonami pod rzepak są rośliny wcześnie „schodzące” z pola i pozostawiające bardzo dobre stanowisko.
Struktura plonu
Potencjał plonowania rzepaku szacowany jest na 9 ton nasion. Jednak w praktyce wykorzystywany jest on najczęściej na poziomie ok 50%.
Wymagania glebowe
Najlepszym stanowiskiem dla rzepaku są bardzo dobre lub dobre gleby kompleksów pszennych lub żytnich.
Wymagania klimatyczne
Uzyskiwanie wysokich plonów rzepaku uzależnione jest od dostępności wody oraz od przebiegu temperatur.