nowa na rynku polskim odmiana o szerszym spektrum odporności na najczęściej występujące rasy kiły kapusty CRE 1 (Clubroot Resistance Enhanced 1)
wysoki wigor początkowy
pakiet cech zapewniający wysokie i stabilne plony
silne i zdrowe rośliny, bardzo dobra zimotrwałość
średni plon bezwzględny 49,3 dt/ha (105% wzorca)

 

CREATE F1 to najnowsza propozycja odmiany z odpornością na najczęściej występujące patotypy patogena sprawcy kiły kapusty. To przełomowa propozycja, która łączy kompleksową odporność
z doskonałymi cechami agronomicznymi, zapewniając bezpieczeństwo i stabilność plonów.
CREATE F1 wyróżnia się:
• Zaawansowaną odpornością na kiłę kapusty, z cechą CRE1 (Clubroot Resistance Enhanced 1). Ta nowoczesna technologia znacząco rozszerza ochronę w porównaniu do
tradycyjnych odmian, skutecznie neutralizując szeroki zakres patotypów choroby.
• Odpornością na choroby grzybowe (RLM7) oraz wirusowe (TuYV), co pozwala chronić plantację przed najgroźniejszymi zagrożeniami.
• Podwyższoną tolerancją polową, w tym odpornością na pękanie łuszczyn i osypywanie się nasion, minimalizując straty podczas zbiorów.

Kiła kapusty stanowi poważne wyzwanie dla rolników, a odmiana CREATE F1 staje się skuteczną bronią w tej walce. Aby rozszerzyć zakres ras, hodowcy wprowadzili nową cechę odporności CRE1 (Clubroot Resistance Enhanced 1). Odporność CRE1 jest rozwinięciem tradycyjnej odporności odmiany MENDEL, znacznie poszerza zakres ochrony, zapewniając dodatkowe zabezpieczenie przed różnymi patotypami choroby. Dzięki tej innowacyjnej odmianie, ryzyko infekcji kiłą kapusty zostaje znacząco zredukowane, co przekłada się na większą stabilność i rentowność uprawy rzepaku. Odmiana rzepaku CREATE F1 to krok w przyszłość, wspierający rolników w efektywnym zarządzaniu plantacjami i minimalizacji ryzyka związanego z kiłą kapusty. Odmiana średniowcześnie kwitnienie i dojrzewa.

Profil odmiany


Video



Referencje


KRZYSZTOF CHOJNOWSKI

KRZYSZTOF CHOJNOWSKI

Doradca handlowy,
Polska północno-wschodnia
W Polsce od wielu lat notuje się narastający problem występowania kiły kapusty. Wymusza ona konieczność zakupu nasion o podwyższonej odporności na tę chorobę. Wcześniej odmiany kiłoodporne plonowały gorzej od pozostałych. Rozwój hodowli spowodował powstanie nowego, nieporównywalnego do  wcześniejszych, wymiaru jakości odmian z segmentu kiłowego. Świetnym rozwiązaniem są wysokoplonujące odmiany: Crocant oraz Crotora. To  odmiany sprawdzone na polskich plantacjach, głównie w regionie północno-wschodnim kraju gdzie kiła jest sporym zagrożeniem oraz u zachodnich sąsiadów. Nasze odmiany pozwalają uprawiać rzepak w warunkach zagrożenia chor ...
Doradca handlowy,
Polska północno-wschodnia
W Polsce od wielu lat notuje się narastający problem występowania kiły kapusty. Wymusza ona konieczność zakupu nasion o podwyższonej odporności na tę chorobę. Wcześniej odmiany kiłoodporne plonowały gorzej od pozostałych. Rozwój hodowli spowodował powstanie nowego, nieporównywalnego do  wcześniejszych, wymiaru jakości odmian z segmentu kiłowego. Świetnym rozwiązaniem są wysokoplonujące odmiany: Crocant oraz Crotora. To  odmiany sprawdzone na polskich plantacjach, głównie w regionie północno-wschodnim kraju gdzie kiła jest sporym zagrożeniem oraz u zachodnich sąsiadów. Nasze odmiany pozwalają uprawiać rzepak w warunkach zagrożenia chorobą.
Najnowszym odkryciem  w segmencie kiłoodpornych jest odmiana Create, która posiada szersze niż dotychczasowe spektrum odporności na rasy kiły kapusty.
prof. Marek Korbas, Instytut Ochrony Roślin

prof. Marek Korbas, Instytut Ochrony Roślin

Znaczenie kiły kapusty powodowanej przez „nietypowy” dla sprawców chorób roślin organizm - pierwotniaka Plasmodiophora brassicae jest gospodarczo istotne. W rejonach uprawy rzepaku ozimego (ale też jarego) zlokalizowanych w części Polski południowozachodniej, północnej i północnowschodniej, ale i na południu, w każdym sezonie obserwuje się występowanie sprawcy kiły kapusty. Mówiąc krótko, tam gdzie rzepak jest intensywnie uprawiany, rolnicy mają problemy powodowane przez sprawcę kiły kapusty, patogena przenoszonego przez glebę i bytującego w niej przez wiele lat. W Polsce szacuje się, że choroba występuje na powierzchni ok. 300 tyś ha. Jej nasilenie w zależności od składu patotypów ...
Znaczenie kiły kapusty powodowanej przez „nietypowy” dla sprawców chorób roślin organizm - pierwotniaka Plasmodiophora brassicae jest gospodarczo istotne. W rejonach uprawy rzepaku ozimego (ale też jarego) zlokalizowanych w części Polski południowozachodniej, północnej i północnowschodniej, ale i na południu, w każdym sezonie obserwuje się występowanie sprawcy kiły kapusty. Mówiąc krótko, tam gdzie rzepak jest intensywnie uprawiany, rolnicy mają problemy powodowane przez sprawcę kiły kapusty, patogena przenoszonego przez glebę i bytującego w niej przez wiele lat. W Polsce szacuje się, że choroba występuje na powierzchni ok. 300 tyś ha. Jej nasilenie w zależności od składu patotypów i warunków agroklimatycznych jest zróżnicowane. Ma to wpływ na wielkość strat w plonie rzepaku wywołany przez zainfekowanie korzeni roślin przez P. brassicae. Straty przy silnym, jesiennym porażeniu systemu korzeniowego rzepaku określane mogą być nawet na 80-100%. Stan wymienionych plantacji po zimowym spoczynku jest bowiem taki, że jedyną decyzją słuszną, jest w tym przypadku jej likwidacja na wiosnę. Część plantacji pozostawiona do dalszej wegetacji nie plonuje na poziomie ekonomicznej opłacalności, ponieważ straty wahają się od 30-50% potencjalnego plonu. W skali światowej straty powodowane przez obecność kiły kapusty wynoszą 11%. Są to miliony ton nasion, które trafić powinny do przetwórstwa, a choroba ta uniemożliwiła wydanie oczekiwanego plonu.
W rejonach, w których obserwuje się występowanie kiły kapusty dużą rolę obok odpowiedniego płodozmianu, odgrywa wybór odmiany do uprawy. Odmiany odporne lub tolerancyjne nie są porażone przez sprawcę choroby lub porażenie to jest tej wielkości, że nie ma tak istotnego wpływu na plonowanie rzepaku. Producenci rzepaku są w korzystnej sytuacji, ponieważ gdy uprawiają rzepak w rejonach, w których kiła kapusty występuje, mogą do siewu stosować nasiona odmian tolerancyjnych lub odpornych na porażenie przez P. brassicae. Takich odmian w Krajowym Rejestrze (dane COBORU) jest w roku 2024 aż 19, czyli wybór jest zadowalający i należy z tego korzystać. Wybierając odmianę, ważne, aby była ona odporna na wiele patotypów sprawcy choroby. Klasyfikacji patotypów P. brassicae jest kilka i różni autorzy wymieniają odmienną ich ilość, w zależności od użytych w teście roślin testowych (np. Williams 1966, Buczacki i wsp. 1975, Some i wsp. 1996, Osaki i wsp. 2008, Strelkov i wsp. 2018). Some w swojej klasyfikacji podstawowych patotypów określił  8 i oznaczył od P1 do P8.
Myślę, że nowe odmiany obejmują lub będą obejmować odporność dedykowaną dla wielu różnych patotypów sprawcy choroby. W Polsce na porażonych przez P. brassicae roślinach rzepaku ozimego znajdowano głownie patotypy P1A i P3A. Badający występowanie patotypów w naszym kraju podają, że obok wymienionych wyżej patptypów można określić także patotypy P2 i P4.
Wśród odmian zarejestrowanych wymienić warto nową odmianę, która obejmuje swym zakresem odporność na większą liczbę patotypów P. brassicae niż pozostałe znane odmiany. Jest to odmiana Create, w której nowa odporność determinowana jest przez obecność genu CRE 1. Należy sobie życzyć, aby takich odmian wśród odpornych na sprawcę kiły kapusty było jak najwięcej, ponieważ skład patotypów P. brassicae w glebie ulega częstym zmianom, co powoduje, że odmiana może stracić tą ważną gospodarczo cechę.