Kiła kapusty to poważny problem w uprawie rzepaku. Przyczyną infekcji jest pierwotniak Plasmodiophora brassica. W przyrodzie występuje wiele ras tego patogenu, które różnią się zjadliwością w stosunku do roślin żywicielskich, grupuje się je jako patotypy. W 2001 roku wprowadzono odmianę rzepaku MENDEL posiadającą rasową odporność, którą do dzisiaj można spotkać w wielu odmianach. Nie chroni ona jednak rzepaku przed wszystkimi rasami i patotypami. Aby rozszerzyć zakres ras, hodowcy wprowadzili nową cechę odporności CRE1 (Clubroot Resistance Enhanced 1). Identyfikację i selekcję CRE1 rozpoczęto od systemu testów w szklarni. CRE1 jest opornością specyficzną i chroni przed rasami niezjadliwymi dla odmiany MENDEL i znacznie większą liczbą ras, które są zjadliwe dla tej odmiany. CRE1 stanowi przedłużenie odporności MENDELA, umożliwiając uprawę nowych odmian rzepaku w obszarach z dużą presją patotypów kiły kapusty. Rozszerzona odporność CRE1 zapewnia dodatkowe zabezpieczenie przed większą liczbą patotypów choroby. Dotychczasowa (Mendlowska) odporność na kiłę obniża ryzyko uprawy przynajmniej o 65%. Natomiast CRE1 obniża ryzyko infekcji kiłą o kolejnych 20%.